Skip to main content

Η φιλοσοφία μας

Μένοντας πιστοί στο αρχικό όραμα του Σχολείου μας για καλλιέργεια ψυχής και νου σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο με προκλήσεις πολυδιάστατες και κάποτε αμφιλεγόμενες, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, μια παρακαταθήκη αρχών και αξιών, παρέχοντας παράλληλα εκπαιδευτικό έργο με εγγυήσεις σταθερής ποιότητας.

ΗΤΤΩ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ

Βασική μας προτεραιότητα η διαμόρφωση πολύπλευρων προσωπικοτήτων, ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών, ικανών να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της ελληνικής και ευρύτερα ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινωνίας του 21ου αιώνα. Θεωρούμε απαραίτητη την πολυσυλλεκτικότητα, την ευελιξία και προσαρμοστικότητα, τη διευρυμένη κουλτούρα και εντάσσουμε ανάλογες δραστηριότητες στο πρόγραμμά μας. Ο πολίτης της σύγχρονης Ελλάδας είναι και ο Ευρωπαίος πολίτης, μακροπρόθεσμα και ο παγκόσμιος πολίτης.

Στοχεύουμε στην εξοικείωση με τον θαυμαστό κόσμο της γνώσης και της τέχνης, με το ερευνητικό πνεύμα, τη μάθηση και την προσέγγιση βασικών αρχών της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Στοχεύουμε στην εξοικείωση με τον θαυμαστό κόσμο της γνώσης και της τέχνης, με το ερευνητικό πνεύμα, τη μάθηση και την προσέγγιση βασικών αρχών της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Θεμέλια αυτής της προσπάθειας η ανταπόκρισή μας στις εξελίξεις με βήματα εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών μας στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος, αλλά και στο διευρυμένο ωράριο. Αποκορύφωμα αυτού του πολυδιάστατου έργου, οι μεγάλες επιτυχίες των μαθητών μας και αργότερα αποφοίτων μας, οι οποίοι μας κάνουν υπερήφανους όχι μόνο για τα επιτεύγματά τους, αλλά κυρίως για τις αξίες από τις οποίες εμφορούνται.

Ως οικογενειακό σχολείο τηρούμε τη δύναμή μας σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα, ώστε να είμαστε σε θέση να δώσουμε στον κάθε μαθητή μας τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεται. Λειτουργώντας εξατομικευμένα εστιάζουμε στις ανάγκες κάθε μαθητή έχοντας το προνόμιο να παρακολουθούμε την πορεία του από τα πρώτα τρυφερά μαθητικά του χρόνια έως και την αποφοίτησή του από το Σχολείο. Αφουγκραζόμαστε τις ιδιαιτερότητες, εντοπίζουμε τις αλλαγές, συμμετέχουμε στον ευγενή αγώνα της ανατροφής των μαθητών μας σε πλήρη συνεργασία με τους γονείς. Ο στόχος άλλωστε, κοινός: η διάπλαση υγιών προσωπικοτήτων.

Συλλειτουργοί στο ταξίδι αυτό, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό μας. Με γνώμονα τον επαγγελματισμό, την παροχή άψογων υπηρεσιών και την αγάπη για το παιδί, φροντίζουμε να μεταλαμπαδεύουμε τις βασικές αξίες της αγάπης και του σεβασμού προς την Πατρίδα, τη Δημοκρατία και τον Συνάνθρωπο. Εμπνέουμε την προσήλωση στα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας. Εφαλτήριό μας η συνεργασία και η ομαδικότητα, το αμοιβαίο πνεύμα και η αλληλεγγύη, η άμιλλα διότι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «όπου υπάρχει, υπάρχει και νίκη».

Ο σεβασμός στον άνθρωπο, στο εγώ και το εμείς, είναι από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας μας. Συνοψίζει την αυτοπροαίρετη αποδοχή και αναγνώριση της αυταξίας μας. Αυτό όμως, επιβάλλει παράλληλα και την αποδοχή του διαφορετικού, την αναγνώριση των δικαιωμάτων του και την ανάγκη να μην υπάρχει επιβολή του ενός στον άλλο, αλλά αναγνώριση της αξιοσύνης του. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία προκύπτουν ως απορρέουσες συμπεριφορές από αυτόν ακριβώς τον σεβασμό ανάμεσα σε μαθητές και συμμαθητές, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε εκπαιδευτικούς μεταξύ τους, αλλά και προς τους ιθύνοντες του Σχολείου.

Επιλέξαμε, τέλος, μια δελφική ρήση ως τη μεγαλύτερή μας αρχή. Το «ἡττῶ ὑπέρ δικαίου», ως φιλοσοφική σταθερά, συνοψίζει τον αγώνα μας για τη Δικαιοσύνη. Γιατί ο αντίπαλος που πρέπει να νικηθεί, δεν είναι πάντοτε έξω από εμάς, αλλά ο εαυτός μας. Και αυτόν πρωτίστως οφείλουμε να σμιλεύουμε, αυτόν να πλάθουμε ηθικά, αυτόν να κατατείνουμε σε υποχώρηση μπροστά στο μεγαλείο της Δικαιοσύνης. Το ατομικό συμφέρον, η προσωπική ιδιοτέλεια υποχωρεί μπροστά στο συλλογικό καλό, τους νόμους, το βαθύτερο Δίκαιο, ως συνειδητή προσωπική επιλογή, ως η απόλυτα προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας μας χωριστά απέναντι στην ανθρώπινη κοινότητα, απέναντι στην ίδια του την ανθρώπινη φύση.

Μοιραστείτε το!